Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024

Ειδικότερα, εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησαν -743- διαδραστικές, ενημερωτικές και στοχευμένες εκδηλώσεις

και διαλέξεις κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024 με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Οι διαλέξεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικότερων – καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

 

Τις διαλέξεις παρακολούθησαν περίπου 100.000 μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές, επαγγελματίες και όσοι επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου, αλλά και τις σύγχρονες μορφές του κυβερνοεγκλήματος και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

 

Τονίζεται ότι, ενημερωτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και σε νησιωτικές περιοχές της επικράτειας, όπως Σίφνο, Σχοινούσα, Αστυπάλαια, Αμοργό, σε απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, καθώς και σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς απόδημου ελληνισμού στην Νυρεμβέργη από εξειδικευμένα στελέχη των ανωτέρω Υπηρεσιών.

 

Οι θεματολογίες διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του κοινού και αφορούσαν:

 

      την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,

      τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,

      το διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό,

      το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού,

      τα διαδικτυακά παιχνίδια και τον εθισμό στο διαδίκτυο,

      τις διαδικτυακές απάτες και τρόπους προστασίας και

      τις δυνατότητες επικοινωνίας, αναφοράς, υποβολής καταγγελίας σε περιπτώσεις διαπίστωσης ποινικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

 

Στις ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν διαμοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε διαφορετικές θεματικές ενότητες για την παροχή συμβουλών για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο.

 

Τα φυλλάδια αυτά ανανεώνονται συνεχώς ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυβερνοέγκλημα και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Επίσης, στους μαθητές ηλικίας 4-10 ετών διαμοιράστηκαν:

 

•Το Παραμύθι με τίτλο «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο» το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στόχος του βιβλίου είναι να αποδώσει με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειριζόμαστε καθημερινά και να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τους κινδύνους του διαδικτύου

 

•Το βιβλίο δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία "PLAYMOBIL HELLAS" με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

 

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2024, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης, διοργανώθηκαν διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2024 (Σχετ. το από 08-02-2024 Δελτίο Τύπου).

 

Αναλυτικότερα, στις 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν παράλληλες ενημερώσεις σε -10- σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά και ενημέρωση στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S).

 

Επίσης, στις 7 Φεβρουαρίου 2024 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα «Ψηφιακές προκλήσεις των νέων της σημερινής εποχής», με κοινό εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας, ενώ ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων με θέμα «Ασφάλεια και Διαδίκτυο», με κοινό εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά οι σχολικές μονάδες όπου πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις και διαλέξεις εμφαίνονται εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

 

Έχει διαβαστεί 324 φορές

  •