Τέλος στις φήμες για το έκτακτο Δώρο Πάσχα τύπου Κοινωνικό μέρισμα έβαλε τελικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Τι ισχύει για μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών. Θα δοθεί τελικά η 1,5 δόση Επιδόματος Παιδιού, διπλό ΚΕΑ και η επιταγή ακρίβειας;
Από τι φαίνεται δεν θα υπάρξει τελικά καμία επιπλέον στήριξη των ευάλωτων ομάδων πολιτών για το Πασχα 2024 όπως τα περασμένα Χριστούγεννα.
Αρχικά είχε διαρρεύσει διά στόματος του πλέον αρμόδιου, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά αμέσως διαψεύστηκε. Και πλέον, μετά το «φρένο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να είναι οριστική η απόφαση.
Το άτυπο «Δώρο Πάσχα 2024», το λεγόμενο έκτακτο επίδομα που δίνεται τα τελευταία χρόνια στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν θα δοθεί φέτος. Η αρχή είχε γίνει βέβαια ήδη από πέρσι, όταν το Πάσχα δόθηκε ένα επίδομα μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Έτσι, για μια ακόμα φορά, οικογένειες με παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, και άλλες ευάλωτες ομάδες, θα μείνουν χωρίς έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις γιορτές.
Συγκεκριμένα, πρώτος, ο κ. Μητσοτάκης, έβαλε οριστικό «στοπ». Ερωτηθείς σχετικά σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που έκανε σε σούπερ μάρκετ μετά τα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει και έδωσε «σήμα» ότι μάλλον τα νούμερα δεν βγαίνουν για έκτακτα επιδόματα. Είπε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό».
Στη συνέχεια, άλλαξε τη συζήτηση και επανήλθε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, επισημαίνοντας:
«Θα γίνει το καλύτερο δυνατό στα καλάθια της Σαρακοστής και του Πάσχα».
Από την πλευρά του, λίγο αργότερα,
και ο Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να
δοθεί «Δώρο Πάσχα» στους ευάλωτους. Σε πιο αυστηρό τόνο, ανέφερε σε
δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ:
«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πάει την Ελλάδα πίσω».
Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα.
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Το δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Πάσχα
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κ.λπ. όταν χορηγούνται κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
Για τον μήνα Απρίλιο η αναλογία του δώρου που υπολογίζεται θα είναι αυξημένη σε σχέση με τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Αυξημένο δώρο Πάσχα θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό λόγω της αύξησης από 1η Απριλίου 2024.
Πάντα το δώρο Πάσχα της ΔΥΠΑ πληρώνεται λίγο πριν από την Μεγάλη Πέμπτη.
Οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από την ΔΥΠΑ, δικαιούνται δώρο Πάσχα. Η ΔΥΠΑ θα προχωρήσει στην προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας αλλά και του δώρου Πάσχα που πρόκειται να καταβληθεί πριν το Πάσχα ή και λίγες ημέρες νωρίτερα και φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να λάβουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα έχουν μόνο οι επιδοτούμενοι άνεργοι.
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται, εφόσον ο ασφαλισμένος επιδοτείται κατά το διάστημα από 01.01 έως 30.04. Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται τρία (3) ημερήσια επιδόματα Δώρο Πάσχα. Για επιδότηση όλο το προαναφερόμενο διάστημα καταβάλλονται δωδεκάμισι (12,5) ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Πάσχα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι άνεργοι, που λαμβάνουν ειδικά βοηθήματα, όπως για παράδειγμα Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων, δεν δικαιούνται καταβολής Δώρου Πάσχα.
πηγή:.wordpress.com
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024