Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα H μαύρη επέτειος της Ήλιος - Έντεκα χρόνια μετά
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

H μαύρη επέτειος της Ήλιος - Έντεκα χρόνια μετά

από Lepanto RTV

Η συντριβή του Boeing 737 αποτελεί τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία

Μεσημέρι 14 Αυγούστου 2005, παραμονή γιορτής της Κοίμησης της Παναγίας, ακούστηκε η τραγική είδηση που έντυσε στα μαύρα Κύπρο και Ελλάδα. Η συντριβή του Boeing 737 της κυπριακής εταιρείας «Helios Airways» αποτελεί τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία σε ελληνικό έδαφος, 121 θύματα ο απολογισμός της τραγωδίας.

 

Το αεροπλάνο ξεκίνησε από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα και με προγραμματισμένη ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Η αναχώρηση έγινε στις 09:07 από την Λάρνακα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροπλάνο, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Στις 11:05 απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16, τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.

Το αεροπλάνο μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο. Κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, που είχε πτυχίο πιλότου, να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε ο αριστερός (11:50) και ο δεξιός κινητήρας (12:00) και στις 12:05 συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπήρξε απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροσκάφους, καθώς ανάμεσα στα πτώματα των επιβατών υπήρχαν πολλά που φορούσαν μάσκες οξυγόνου. Το αεροπλάνο είχε ιστορικό προβλημάτων στο σύστημα κλιματισμού. Οι ειδικοί πάντως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πτώση από αυτήν μόνο τη βλάβη και για ποιον λόγο δεν μπόρεσε ο κυβερνήτης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατεβαίνοντας σε χαμηλό ύψος.

Το αεροπλάνο μετέφερε 115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες 67 θα αποβιβάζονταν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν για την Πράγα. Οι επιβάτες ήταν 93 ενήλικες και 22 ανήλικοι. Οι 103 ήταν Κύπριοι και 12 Έλληνες υπήκοοι.

Συγγενείς των θυμάτων επιδίωξαν δικαίωση των αδικοχαμένων μέσω της δικαστικής οδού. Αγωγές και διώξεις έγιναν σε Κύπρο και Ελλάδα. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για τη συντριβή του αεροσκάφους που οδήγησε στο θάνατο 121 ανθρώπους.

Έντεκα χρόνια μετά οι συγγενείς των θυμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο θα βρεθούν ξανά στο Γραμματικό όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι που κτίστηκε στο χώρο της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους.

Στην Κύπρο η μνήμη των θυμάτων θα τιμηθεί από την κάθε οικογένεια χωριστά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων Νικόλας Γιασουμή.

Αντιδράσεις κομμάτων για το τραγικό ατύχημα και τις οικογένειες των θυμάτων:

ΔΗΣΥ:  Η πολιτεία να συνεχίσει να φροντίζει τα μέσα συγκοινωνιών

Η φετινή 14η Αυγούστου, εκτός από την 42η μαύρη επέτειο της επέλασης του Αττίλα, σημαδεύει και πάλι την κυπριακή κοινωνία ως μέρα πένθους για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό. Έντεκα χρόνια πέρασαν από εκείνη τη μέρα που ο αυγουστιάτικος ήλιος μαύρισε στο άκουσμα της απώλειας τόσων ανθρώπων μας στα συντρίμμια ενός αεροπλάνου.

Ποτέ άλλοτε η Κύπρος δεν είχε γνωρίσει σε καιρό ειρήνης τέτοια οδυνηρή απώλεια. Η εκατόμβη αθώων και ανυποψίαστων θυμάτων αφάνισε ολόκληρες οικογένειες και βύθισε στο πένθος εκατοντάδες στενούς συγγενείς των θυμάτων.

Η πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει με τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια να φροντίζει προληπτικά και με τη δέουσα αυστηρότητα την ασφάλεια των αεροπορικών και άλλων συγκοινωνιών παρέχοντας τη συλλογική προστασία που οφείλει στους πολίτες της.

ΕΔΕΚ:  Ζητούμε την αποκατάσταση των παιδιών των θυμάτων της τραγωδίας αυτής

Έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία στο Γραμματικό και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους.

Με αφορμή την 11η αυτή επέτειο η ΕΔΕΚ, όπως πολλές φορές έχει κάνει μέχρι σήμερα, καλεί την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα παιδιά των θυμάτων της τραγωδίας αλλά και τους κατόχους αξιογράφων που αδικήθηκαν λόγω του παράνομου κουρέματος που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2013.

Κίνημα Οικολόγων:  Ζητά την επίλυση θεμάτων ασφάλειας των πτήσεων, άμεσα

Το πρωινό της 14ης  Αυγούστου 2005 χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη μας. 
Εκατό εικοσιένας συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στο  αεροπορικό δυστύχημα της HELIOS. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παιδιά έμειναν ορφανά 
Τα κενά και οι παραλείψεις που αναδείχθηκαν στον  τομέα  ελέγχου των πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας, δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλα ακόμη επαρκώς και υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων τα οποία έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί  χθες.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλούμε όπως επιλυθούν τα θέματα ασφάλειας πτήσεων άμεσα, για να μην ζήσουμε ξανά περιστατικά σαν αυτό. 
 
Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο καλούμε και πάλι την Κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα το θέμα των ορφανών της HELIOS και των αποζημιώσεων που δέχθηκαν "κούρεμα".

Συμμαχία Πολιτών : Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο πλευρό των ορφανών της Helios

11 χρόνια πέρασαν από την τραγική ημέρα, της αεροπορικής τραγωδίας της Ηelios στο Γραμματικό-Αττικής, που άφησε πίσω της 121 θύματα.

Μια αεροπορική συντριβή που βύθισε στο πένθος την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ως Συμμαχία Πολιτών τιμούμε την μνήμη των αδικοχαμένων, που άφησαν πίσω τους ορφανά και ανείπωτη θλίψη.

Μαζί με τους συγγενείς και τους οικείους τους πενθούμε και οργιζόμαστε για τον τρόπο που η Πολιτεία τους φέρθηκε.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο πλευρό των ορφανών της Helios και να ανακουφίσει στο μέτρο του δυνατού όσους επλήγησαν από την τραγωδία αυτή.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Έχει διαβαστεί 1708 φορές