Πού εντοπίζονται οι διαφωνίες
Ενώ η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ισορροπεί επί ξηρού ακμής, από το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινά νέος κύκλος επαφών με τη συμμετοχή και της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου. Στο τραπέζι μπαίνουν κυρίως τα δημοσιονομικά.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, οι διαφωνίες αναδείχθηκαν από την πρώτη στιγμή που επιχειρήθηκε να γίνει συζήτηση για τα δημοσιονομικά. Οι διαφωνίες ήταν πολλές τόσο για τα μέτρα όσο και για τα αντίμετρα.
Μεγάλο πρόβλημα στη... μετάφραση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ο δημοσιονομικός χώρος, όπως τον όρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του, για την εφαρμογή των αντιμέτρων.
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα μέτρα που θα ληφθούν, θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ και δηλώνει πως και τα αντίμετρα (δηλαδή τα μέτρα ανακούφισης) θα έχουν το ίδιο ύψος.
Ωστόσο, όπως ερμηνεύουν τη συμφωνία οι δανειστές, ο δημοσιονομικός χώρος των αντίμετρων ορίζεται από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, δηλαδή το 3,5%.
Με άλλα λόγια, αν το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει το 4%, τότε τα αντίμετρα θα φτάνουν τη μισή μονάδα του ΑΕΠ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόβλημα υπάρχει και ως προς το μείγμα των αντίμετρων. Οι δανειστές προκρίνουν τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις και τη μείωση των ανώτατων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Αγκάθι αποτελεί και το ύψος των μέτρων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το ρίξει κάτω από το 2% του ΑΕΠ. Πάντως το μείγμα των μέτρων είναι αδιαπραγμάτευτο για τους δανειστές. Κατά το ήμισυ θα προκύψει από το μαχαίρι στο αφορολόγητο το 2019 και το υπόλοιπο από τις περικοπές στις συντάξεις το 2020.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024