Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Συνέδριο ΔΗΣΥ: Εκλογή νέου αρχηγού τον Οκτώβριο – Νέο κόμμα τον Δεκέμβριο
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Συνέδριο ΔΗΣΥ: Εκλογή νέου αρχηγού τον Οκτώβριο – Νέο κόμμα τον Δεκέμβριο

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Συνέδριο ΔΗΣΥ: Εκλογή νέου αρχηγού τον Οκτώβριο – Νέο κόμμα τον Δεκέμβριο

Εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο κόμμα παρουσίασε στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τα κόμματα και τους φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων αμέσως μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την εκλογή  του επικεφαλής από τη βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες τον Οκτώβριο 2017. Για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο η κυρία Γεννηματά πρότεινε τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Επιτροπής δεοντολογίας υπό τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης και η εκλογή των κεντρικών οργάνων της. Ως καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τον Δεκέμβριο του 2017.

Σημίτης: Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών...

«Το 64% των αυτοτοποθετούμενων στο χώρο τη Κεντροαριστεράς θεωρεί σκόπιμο τη δημιουργία ενός κόμματος από νέους ηλικιακά και από νέα πρόσωπα στην πολιτική» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός. «Νέο κόμμα από νέα πρόσωπα εδώ και τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική κοινωνία και πολιτική ζωή έχουν ανάγκη από μια δύναμη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης που μάχεται τη συντηρητική στασιμότητα, τις χωρίς σχέση με την πραγματικότητα ιδεολογικές φαντασιώσεις μιας αυτοαποκαλούμενης αριστεράς και την εθνικολαϊκιστική νοοτροπία και πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην παραμονή και εκμετάλλευση της εξουσίας» κατέληξε ο Κώστας Σημίτης. 

Θεοδωράκης: Η συνεργασία απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό...

Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής.

«Δεν θα πρέπει να φοβηθούμε τις μεγάλες τομές, τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας» συνέχισε και παρουσίασε τη δική του πολιτική πρόταση.

«Δεν αρκεί να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε εποχή» επισήμανε και εξέφρασε τη δυσφορία του για τις προσχωρήσεις πρώην βουλευτών του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο. Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών δεν είναι πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις: «Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα χρονικό όριο στη συμμετοχή μας σε θέσεις και αξιώματα. Εγώ έχω πει ότι μια οκταετία είναι αρκετή. Και ήδη είμαι κάπου στην μέση. Θα χάσουμε ίσως κάποιους καλούς, θα μείνουν όμως κενές θέσεις στην πρώτη σειρά για τους νέους».

Θεοχαρόπουλος: Πρώτα το κόμμα, μετά ο αρχηγός...

Θέση μου είναι ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από το Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

«Αν προχωρήσουμε πάντως με την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα με εκλογή επικεφαλής από την βάση και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο, τότε η βάση όλης της κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός» τόνισε.

«Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα. Να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.

Δυσφορία για τα «Παπανδρέου- Παπανδρέου»...

Έκπληκτοι έμειναν οι αρχηγοί των κομμάτων και οι σύνεδροι από την επιλογή των συνέδρων του ΚΙΔΗΣΟ να... αποθεώσουν τον αρχηγό τους. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ανφέρ και συζητήθηκε πολύ στους διαδρόμους του συνεδρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για μία παράταξη που θα ξανακάνει το χώρο του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας, όχι τρίτο, όχι δεύτερο πόλο, αλλά πρωταγωνιστή στην ελληνική πολιτική σκηνή και κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμμετέχει στην προσπάθεια.
 

Έχει διαβαστεί 1338 φορές