Στην θανάτωση ενός κοπαδιού στην περιοχή της Κατοχής Μεσολογγίου προχώρησαν οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς βρέθηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων.
Μετά από έλεγχο οι υπηρεσίες βρήκαν το κρούσμα και προχώρησαν στις περαιτέρω διαδικασίες. Παράλληλα έγινε έλεγχος και στις γύρω μονάδες σε μια μεγάλη ακτίνα και προς το παρόν δεν προέκυψε κάποιο άλλο θετικό δείγμα πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια δεν εξαπλώθηκε.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν τους ελέγχους ωστόσο καλούν και τους κτηνοτρόφους να είναι και οι ίδιοι προσεκτικοί και να παρακολουθούν το κοπάδι τους για τυχόν συμπτώματα και άμεσα να ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει λάβει μια σειρά μέτρων που θα ισχύσουν έως τις 22 Νοεμβρίου και είναι τα εξής: – Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας, με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
-Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν τη μετακίνηση. ii. Διενέργεια κλινικής εξέτασης στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν τη μετακίνηση. iii. Τα αιγοπρόβατα να παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται, από επίσημους κτηνιάτρους, κλινική επιτήρηση στα ζώα. iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταυλικής εγκατάστασης.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι: α) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα, με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση, σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές. β) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία, βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές Αρχές. γ) Τέλος, στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 της παρούσας.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λπ.).
πηγή:agriniopress
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024