Τα οφέλη της Κύρωσης της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου, υπογράμμισε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου...
μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής....
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι συνεργασίες και οι συνέργειες με άλλες χώρες, στο πεδίο των αεροπορικών μεταφορών, αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, καθώς είναι «ρητή δέσμευσή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εργαστούμε σκληρά, ώστε να εμπλουτιστούν περαιτέρω οι σχέσεις μας με χώρες, με τις οποίες διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς». Αναφερόμενη στους στόχους, οι οποίοι θα επιτευχθούν από την κύρωση της Συμφωνίας είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει:
- Να υπάρξουν νέες ευκαιρίες για τους καταναλωτές, τις αεροπορικές εταιρείες και τους αερολιμένες
- Να προωθήσει το τουριστικό μας προϊόν σε νέες αγορές.
Η Χριστίνα Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στην ασφάλεια των πτήσεων, επισημαίνοντας ότι διατηρήθηκαν οι υψηλές επιδόσεις και τα επίπεδα ασφαλείας, που ο πρόσφατος έλεγχος κατέγραψε για τη χώρα μας και το ελληνικό αεροπορικό οικοσύστημα, ύστερα από επιθεωρήσεις του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και της EASA. «Η Ελλάδα αύξησε τα επίπεδα αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων από το 69,1% στο 74,89%, όταν παγκοσμίως ο μέσος όρος βρίσκεται στο 69,3%», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει μακρόχρονη συνεργασία με την Αρμενία, αλλά «η συνολική ενιαία ρύθμιση των αεροπορικών σχέσεων, μέσω της κύρωσης, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις μεταξύ μας σχέσεις».
Αναλυτικά η ομιλία:
Οι συνέργειες και οι συνεργασίες με άλλες χώρες, στο πεδίο των αεροπορικών μεταφορών, αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Είναι, άλλωστε, ρητή δέσμευσή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εργαστούμε σκληρά, ώστε να εμπλουτιστούν περαιτέρω οι σχέσεις μας με χώρες, με τις οποίες διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς. Οι στόχοι μας μεταξύ άλλων, με την σημερινή Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου, είναι οι εξής:
- Να υπάρξουν νέες ευκαιρίες για τους καταναλωτές, τις αεροπορικές εταιρείες και τους αερολιμένες
- Να προωθήσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε νέες αγορές
Αυτό νομίζω ότι εν πολλοίς έγινε κατανοητό από σχεδόν όλες τις πτέρυγες της Βουλής, που αντιμετώπισαν θετικά την συγκεκριμένη νομοθέτηση, και δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου.
Εισαγωγικά, πρέπει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα και η Αρμενία έχουν ήδη συνεργασία στις αεροπορικές μεταφορές από το 2009, η οποία επεκτείνεται και εμπλουτίζεται με την παρούσα συμφωνία και δημιουργείται ενιαία μακροχρόνια νομική βάση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών.
Είναι ενδιαφέρον ότι στο προς κύρωση κείμενο, γίνεται ειδική μνεία στην προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από τις τεχνικές και τις οικονομικές διατάξεις. Η δημιουργία κοινού αεροπορικού χώρου μεταξύ των μερών, πράγματι θα βοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς, θα αναπτυχθεί ο υγιής ανταγωνισμός, ενώ -κυρίως- θα βελτιωθεί περαιτέρω η ασφάλεια, καθώς οι πτήσεις από και προς την Αρμενία θα υπόκεινται σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024