Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ελλάδα: Επτά χρόνια από την μαύρη ημέρα του εγκλήματος στην Marfin
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ελλάδα: Επτά χρόνια από την μαύρη ημέρα του εγκλήματος στην Marfin

από Lepanto RTV
Ελλάδα: Επτά χρόνια από την μαύρη ημέρα του εγκλήματος στην Marfin

Περιμένουν δικαίωση οι συγγενείς των θυμάτων

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα με τρεις νέους ανθρώπους να βρίσκουν φρικτό θάνατο στον χώρο εργασίας τους. 
Η δολοφονική επίθεση στην τράπεζα Marfin όπου βρήκαν φρικτό θάνατο οι Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια και Επαμεινώνδας Τσάκαλης δεν λέει να σβήσει από τη μνήμη. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου απο το Αίγιο "έφυγε" από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της... 
Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαϊου 2010 όταν γραφόταν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η Ελλάδα ζούσε τις πρώτες μέρες του μνημονίου. Οι Έλληνες ήταν στους δρόμους. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Ίσως το πιο μεγάλο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
Ξαφνικά και ενώ όλα κυλούσαν ειρηνικά η ατμόσφαιρα άρχισε να μυρίζει μπαρούτι. Ξεσπούν επεισόδια. Ο διαδηλωτές προσπάθησαν να απομονώσουν τους ταραξίες που είχουν παρεισφρύσει στο συλλαλήτηριο αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έγινε η πρώτη επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός και λίγο αργότερα ακολουθεί ο εμπρησμός στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου. Επικρατεί πανικός και σκηνές αλλοφροσύνης καθώς οι υπάλληλοι τρέχουν να σωθούν από το φλεγόμενο κτίριο και τους καπνούς που τους κόβουν την ανάσα.
Δυστυχώς 3 νέοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να βγούν από το κτίριο και βρίσκουν τραγικό θάνατο. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Η πρώτη ήταν έγκυος. Η τραγωδία της Marfin συγκλονίζει το πανελλήνιο και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Όσοι καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν. Βγαίνουν μπαρουτοκαπνισμένοι από το κτίριο και δεν μπορούν να καταλάβουν τι συνέβη. Γιατί "δολοφονήθηκαν" κάποιοι συνάδελφοί τους και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο τόπος της τραγωδίας μετατρέπεται σε τόπο προσκυνήματος. Χιλιάδες πολίτες συρρέουν για να αφήσουν ένα λουλούδι και να αποτίσουν φόρο τιμής. Όμως τα λουλούδια δεν θα φέρουν τους ανθρώπους πίσω. Και οι δικοί τους άνθρωποι θα αναρωτιούνται για όλη τους την ζωή τι έφταιξε και χάθηκαν έτσι τα παιδιά τους.
Τις τελευταίες λέξεις που άκουσε από την έγκυο σύζυγό του Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κάηκε μαζί με δύο συναδέλφους της στην φωτιά της MARFIN, στην οδό Σταδίου το Μάιο του 2010, περιέγραψε στην κατάθεσή του στη δίκη των υπευθύνων της Τράπεζας ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, Χρήστος Καραπαναγιώτης.
 
Ο μάρτυρας σύμφωνα με δημοσιεύμα της Καθημερινής, κατέθεσε πως την ημέρα εκείνη, που ήταν προγραμματισμένο μεγάλο συλλαλητήριο στο Κέντρο για την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, είχαν κανονίσει να φύγει από την δουλειά της η 32χρονη σύζυγός του στις 3, γιατί είχαν στις 4 ραντεβού με το γυναικολόγο.
 
Όπως κατέθεσε ο κ. Καραπαναγιώτης:
 
«Στις 2 παρά, η Αγγελική μού τηλεφώνησε εμφανώς πανικόβλητη και μου είπε με έντονο ύφος: «Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο». Μου το έκλεισε. Αμέσως μετά την πήρα πίσω και μου είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι». Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε. Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά».
 
Ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο ότι η μοναδική είσοδος - έξοδος του καταστήματος ήταν κλειδωμένη και ότι κανείς από τους υπαλλήλους δεν βγήκε με ορθόδοξο τρόπο. «Τους εξανάγκασαν να ζήσουν ένα φρικτό θάνατο. Εγώ δεν θα τους κρατούσα μέσα να πεθάνουν σαν τα ποντίκια».
Με έγκλημα χωρίς τιμωρία μοιάζει πλέον η υπόθεση εμπρησμού της τράπεζας Marfin Bank, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, μετά την σημερινή ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας με την οποία κρίθηκαν αθώοι των κατηγοριών που τους είχαν απαγγελθεί οι κατηγορούμενοι Θ. Σίψας και Π. Ανδρεάδης ή Αντρέεβ. 
 
Ο  μεν πρώτος κατηγορούνταν για την επίθεση στην τράπεζα και ο δεύτερος για την επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ». Της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για αθώωση των δύο κατηγορουμένων αλλά και δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων  στο δικαστήριο, εκ των οποίων κανείς δεν είχε αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες των επιθέσεων..
 
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας στις 31 Οκτωβρίου του 2016 και σύμφωνα με το protothema.gr, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή των δυο κατηγορουμένων και την πρότασή της τελικά υιοθέτησε και το δικαστήριο με την ετυμηγορία που εξέδωσε. 
 
Συγκεκριμένα, για τον Θ.Σίψα που κατηγορήθηκε για τον εμπρησμό της τράπεζας, η εισαγγελέας είπε πως παρότι ήταν στην πορεία την επίμαχη ημέρα δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του. Για τον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ», Παύλο Ανδρεάδη ή Άντρεεβ, η εισαγγελέας επισήμανε ότι δεν βρισκόταν ούτε καν στην πορεία την επίμαχη ημέρα.
 
Αρχικά, οι δυο κατηγορούμενοι καθώς και άλλα πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής ενώ εν συνέχεια υπήρχαν φωτογραφίες και μαρτυρίες οι οποίες φέρονταν να τους τοποθετούσαν στο σημείο των επεισοδίων. Βέβαια οι μαρτυρίες  εν συνέχεια αναιρέθηκαν και στο ακροατήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνωρίζει ως δράστες των επιθέσεων. Επίσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε μέσω και ειδικής πραγματογνωμοσύνης που προσκομίστηκε σήμερα την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του Θ. Σίψα με έναν εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας.
Έχει διαβαστεί 1531 φορές
">

  •