Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Γιατί ο Σκουρλέτης ζητά αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Γιατί ο Σκουρλέτης ζητά αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Γιατί ο Σκουρλέτης ζητά αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων

Κλονίζεται το αφήγημα Μαξίμου

Τάραξε τα νερά η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, καθώς κλονίζει το αφήγημα του Μαξίμου για τα αντίμετρα και ταυτόχρονα ανακινεί σενάρια ψήφισης της συμφωνίας από αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της παρέμβασης του υπουργού Εσωτερικών είναι προφανής και εκφράζει και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, μολονότι προς ώρας παραμένουν σιωπηλά.

Είναι η διαπίστωση πως η συμφωνία δεν είναι διαχειρίσιμη, αλλά και οι διαγκωνισμοί και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται εντός της Κουμουνδούρου, από τη στιγμή που η συμφωνία αγγίζει τον σκληρό ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα στελέχη του εισπράττουν τη διογκούμενη δυσφορία της κοινωνίας.

Τα αρνητικά μηνύματα ήρθαν αρχικά από την Ολλανδία, καθώς έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς το Κοινοβούλιο της χώρας του πρακτικά ακυρώνει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα αντίμετρα. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν «μόνο στο σκέλος της υπεραπόδοσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα». 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε αμηχανία και ενόχληση στο Μαξίμου. «Αλλα συμφωνήσαμε εμείς» ήταν η πρώτη αντίδραση, ενώ επισήμως, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου δόθηκε η απάντηση ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μαζί με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στη διαπραγμάτευση και θα εφαρμοστούν αυτόματα, με την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Ωστόσο, στη «γραμμή» Ντάισελμπλουμ είχε προλάβει να κινηθεί τρόπον τινά ο Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται «στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος». 

«Δημοσιονομικά μέτρα πέραν του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνηθεί. Νομίζω ότι πρέπει να καταστεί σαφές αυτό» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Πάνος Σκουρλέτης πρότεινε την ψήφιση της συμφωνίας από αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η δικαιολογητική βάση είναι πως τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν θα εφαρμοστούν και μετά το 2019, συνεπώς δεσμεύουν θεωρητικά και την επόμενη κυβέρνηση. 

Ο ίδιος διευκρίνισε, ωστόσο, αφενός ότι δεν εννοεί απαραίτητα πλειοψηφία 180 βουλευτών («μπορεί και μεγαλύτερη, μπορεί και μικρότερη», πρόσθεσε) και αφετέρου ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές. 

Πόσο προσωπικές είναι, όμως, οι απόψεις Σκουρλέτη; Οι γνωρίζοντες τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης εμφανίζονται βέβαιοι ότι το Μαξίμου έχει γίνει κοινωνός τους. Ουδέποτε, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών έπαψε να βρίσκεται στη λίστα των συνομιλητών του Τσίπρα, αν και είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα κρατά αποστάσεις από το στενό πυρήνα των συνεργατών του Πρωθυπουργού και εκφράζει συχνά και… φωναχτά διακριτές πολιτικές απόψεις. 

Ιδιαίτερα στις εσωτερικές ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα ο Σκουρλέτης φαίνεται ότι εκπροσωπεί -μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και άλλους- μια ομάδα στελεχών που συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της ομάδας των 53+ ότι η διαπραγμάτευση οδηγεί σε μια πολιτικά δυσβάσταχτη συμφωνία, το βάρος της οποίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να σηκώσουν μόνοι τους κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας έτσι ακόμη και ένα σενάριο «απόδρασης».

Στο παρασκήνιο, άλλωστε, δεν είναι μόνο τα εργασιακά, τα οποία προσκρούουν σαφώς στον ιδεολογικό πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος. Είναι και το θέμα της πώλησης της ΔΕΗ, για το οποίο ο Πάνος Σκουρλέτης όχι μόνο έχει εκφράσει επανειλημμένως τις απόψεις του και ηγείται των εσωκομματικών αντιρρήσεων, αλλά η στάση του ήταν αυτή που οδήγησε στην αποχώρησή του από το αρμόδιο υπουργείο στον τελευταίο ανασχηματισμό. 

«Ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά, αλλά πολιτικά» περιορίστηκε να δηλώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παραπέμποντας σε γενικότερες κυβερνητικές τοποθετήσεις που καλούν την αντιπολίτευση και ιδίως τη ΝΔ να «υπερβούν τον εαυτό τους» και «να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία» υπερψηφίζοντάς τη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημουλή, μέσω Twitter, για τη στάση της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης γράφει: «ΝΔ: Έφεραν, μαζί με ΠΑΣΟΚ, χρεοκοπία, ύφεση 25% και ανεργία 27%. Τώρα αρνείται την εφαρμογή μιας συμφωνίας που ψήφισε. Όλα για την "κουτάλα"...»

Έχει διαβαστεί 1481 φορές
">

  •