Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Όταν η υπεραξία των αγροτικών προϊόντων μένει στην ελληνική γη
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Όταν η υπεραξία των αγροτικών προϊόντων μένει στην ελληνική γη

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Όταν η υπεραξία των αγροτικών προϊόντων μένει στην ελληνική γη

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει πλήρως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Αιθέρια έλαια με πορτοκάλι από την ελληνική γη, superfood γάλα γαϊδούρας, μπύρα από ελληνικό κριθάρι. Εκλεκτά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, με υψηλά περιθώρια υπεραξίας, που μπορεί να καρπωθεί τόσο ο επιχειρηματίας όσο και ο αγρότης.

Η δημιουργία μιας επιχείρησης τυποποίησης και εμπορίας παραδοσιακών εκλεκτών ελληνικών προϊόντων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δραστηριοποίησης, εκεί όπου θα παράγεται η πρώτη ύλη και εκεί όπου θα στηθεί η μονάδα τυποποίησης. Την υπεραξία των προϊόντων αυτών, τα οποία θα γίνουν ελκυστικά στον καταναλωτή, θα καρπωθούν ο επιχειρηματίας, ο αγρότης και οι κάτοικοι της περιοχής. Τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις συμβάλλουν στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα ενισχύουν σε ποσοστό έως και 65% τις ενέργειες των αγροτών αλλά και των πολύ μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που θα δραστηριοποιηθούν στη μεταποίηση και στην εμπορία για μη γεωργικό προϊόν σε τομείς, όπως η ζυθοποιία, η κοσμετολογία, το βαμβάκι, τα αιθέρια έλαια κ.λπ.

Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να είναι από τους σημαντικότερους για την ελληνική οικονομία, καθώς η συμμετοχή του υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, εν τούτοις παρουσιάζει χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Και αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, στη χαμηλή προστιθέμενη αξία τους και στις δυσκολίες διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει πλήρως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι έτοιμη να χορηγήσει επενδυτικά δάνεια. Η Τράπεζα έχει ήδη διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων, που περιλαμβάνει το επενδυτικό δάνειο, αλλά και επιπλέον δυνατότητες όπως η εγγυητική επιστολή και το δάνειο έναντι επιχορήγησης, για τη συνολική κάλυψη των αναγκών για την πραγματοποίηση της επένδυσης στο πλαίσιο της υλοποίησης των νέων επενδυτικών σχεδίων.

Το μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελείται από δυο δράσεις:

Α. Με τη Δράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός Παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ (μη γεωργικό προϊόν)» στηρίζονται οι πολύ μικρές, οι μικρομεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Στο δια ταύτα είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η κοινωνική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Το ποσοστό ενίσχυσης για έργα προϋπολογισμού μέχρι 300.000 ευρώ φθάνει έως και 65%. Τα ποσοστά ενίσχυσης για έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 300.000 ευρώ διαφέρουν ανά γεωγραφική περιοχή και μπορούν να φτάσουν έως και 55%. Ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία, το ποσοστό κυμαίνεται από 35% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και φθάνει μέχρι 45% για τις μεσαίες και 55% τις μικρές επιχειρήσεις. Τα ποσά στήριξης ξεκινούν από προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και μπορεί να φθάνουν μέχρι και 5 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι ατομικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, προσωπικές εταιρείες, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις και δημοτικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της παρούσας δράσης έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ κατηγορίας. Εξαιρούνται από τις ενισχύσεις του παρόντος οι επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.

Οι «12» επιλέξιμοι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας, που ενισχύονται είναι:

1. Επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος.

2. Ζυθοποιία.

3. Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης, όπως γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, καθώς και άλλα προϊόντα κυψέλης.

4. Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων.

5. Μονάδες πυρηνελαιουργείων.

6. Μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή προϊόντων αμπελοοϊνικής προέλευσης.

7. Μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής, όπως προϊόντα από μαστίχα, από γάλα γαϊδούρας.

8. Μονάδες παραγωγής, εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών.

9. Μονάδες παραγωγής πυτιάς και συμπυκνωμάτων αυτής.

10. Αξιοποίηση παραπροϊόντων.

11. Παραγωγή βάμβακος και λοιπές κλωστικές ίνες.

12. Μονάδες επεξεργασίας κλωστικής κάνναβης και λιναριού.

Β. Με τη Δράση 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες για μη γεωργικό προϊόν», στηρίζονται οι επαγγελματίες αγρότες προκειμένου αφενός να αυξήσουν το εισόδημά τους και αφετέρου να παρέχουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία. Ενισχύεται η παραγωγή τοπικών προϊόντων που διακρίνονται για την ποιότητά τους, από την αρχική διαδικασία παραγωγής έως το τελικό προϊόν, η αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, ο σεβασμός στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και η συμβολή στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Οι «6» κλάδοι που ενισχύονται είναι:

1. Παραγωγή αποσταγμάτων, ποτών από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης.

2. Ζυθοποιία.

3. Μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων διατροφής και κοσμετολογίας (όπως προϊόντα από μαστίχα, από γάλα γαϊδούρας).

4. Παραγωγή αιθέριων ελαίων.

5. Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα).

6. Επεξεργασία καπνού.

7.

Η πρώτη ύλη που μεταποιούν οι δικαιούχοι μπορεί να προέρχεται εκτός από τη δική τους εκμετάλλευση και από άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της επένδυσης.

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 65% των επιλέξιμων δαπανών της αίτησης στήριξης, ενώ τα ποσά στήριξης ξεκινούν από προϋπολογισμό 50.000 ευρώ και μπορεί να φθάνουν μέχρι και 300.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι της Δράσης 4.2.3, που έχουν υποβάλλει αίτηση και στο πλαίσιο του Δράσης 4.1 (νέα σχέδια βελτίωσης), μπορούν να υποβάλλουν επενδυτικό σχέδιο με μέγιστο ύψος επένδυσης (συνολικό προϋπολογισμό) αθροιστικά για το Μέτρο 4.1 και τη Δράση 4.2.3 έως και 500.000 ευρώ.

 

Έχει διαβαστεί 1540 φορές