Νέος κύκλος επαφών
Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.
Οι πιστωτές επεξεργάζονται την τελική τους σκληρή πρόταση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα εγκαίρως.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν.
Η πρόταση των δανειστών, όπως αναφέρεται στον Τύπο της Παρασκευής, έχει πλέον χαρακτήρα τελεσιγράφου: υποχρέωση για μέτρα 2% του ΑΕΠ, αλλά και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Κατά ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Καθημερινή», η συμφωνία σε δημοσιονομικό και εργασιακό είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ και η νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων αδιαπραγμάτευτη.
Το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, μέτρα τα οποία, όμως, θα εφαρμόσει αργότερα όταν αρχίσει η ανάκαμψη, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος, Τζέρι Ράις.
Επανάλαβε τη θέση για πλεονάσματα 1,5% και ελάφρυνση χρέους, κάτι που δεν απαιτούσε πρόσθετα μέτρα, αφού το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα, αλλά «να βγαίνουν τα νούμερα»
Όπως εκτιμάται, αν η τρόικα δεν επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία εντός Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση προτού ανοίξει ο εκλογικός κύκλός στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στην ολιγόπεπτη αναφορά του στην Ελλάδα, δεν ανέφερε τίποτα το νεώτερο που θα μπορούσε να εκπλήξει ένα ευρύτερο ακροατήριο, αλλά οπωσδήποτε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο momentum των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ, ο Σόιμπλε σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό δίκτυο επανέφερε με τον πιο επίσημο τρόπο το ενδεχόμενο Grexit στη δημόσια συζήτηση ανάγοντάς το αναπόφευκτα και σε θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, όπως ακριβώς είχε γίνει το 2013 στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά της, «ειδάλλως δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη…και δεν θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2018».
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές συμφωνίες που δεν προβλέπουν μια τέτοια δυνατότητα. «Καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγγυάται για μια άλλη, σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη» τόνισε προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει και το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, «κάτι που είναι υπόθεση της Ελλάδας».
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024