Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Τσίπρας: Έταξε «διορθώσεις» για μετά το 2019
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Τσίπρας: Έταξε «διορθώσεις» για μετά το 2019

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Τσίπρας: Έταξε «διορθώσεις» για μετά το 2019

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Από το 2019 εν τέλει θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Έκτακτο επίδομα:

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και μείωση φορολογίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. 

Υπενθύμισε πως πέραν αυτών η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τα λεγόμενα αντίμετρα για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Όπως είπε, το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας. «Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δισ. ευρώκατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους». 

ΕΝΦΙΑ:

Ερωτηθείς για το τι σκέφτεται να πράξει η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο μιας αναδιάρθρωση στο χώρο του ΕΝΦΙΑ, όχι αναδιάρθρωσης στο τελικό ποσό αλλά μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν κάποιες μειώσεις, για ένα 30% είχαμε σταθερή τιμή και για ένα 25% είχαμε μια κάποια επιδείνωση. Έγινε μια πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης απέναντι στους πολίτες, και αυτό θα επιφέρει μια καλύτερη κατανομή απέναντι στους πολίτες». 

Κριτήριό μας θα είναι, όπως είπε, η κοινωνική δικαιοσύνη, «υπάρχουν κάποιοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ». Σε ό,τι αφορά στην μεγάλη ιδιοκτησία, κατά τον πρωθυπουργό, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος. 

Προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει σύγκλιση πραγματικών και αντικειμενικών τιμών καθώς η χώρα θα βγαίνει από την κρίση και θα κινείται η αγορά των ακινήτων. 

ΔΝΤ:

Αναφορικά με το ΔΝΤ και τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε «το ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αποφασίσει». Όπως είπε, «μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός». 

Επενδύσεις και επιχειρηματικότητα:

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πανηγυρικό ύφος για την αύξηση των επενδύσεων και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς την «υγιή επιχειρηματικότητα», που διαφέρει όμως από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο γεγονός ότι θα σέβεται τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. «Φέτος, το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ. Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε για να προσθέσει: «Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως η γραφειοκρατία. Παθογένειες που δεν οφείλονται στα 2,5 χρόνια που κυβερνάμε εμείς». 

«Εκεί που υπάρχει μια διαφορά, αν θέλετε, σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική, θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον...» δήλωσε για να καταλήξει ότι οι επιχειρήσεις που επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν επελέγησαν τυχαία, αλλά είναι «επιχειρήσεις που επενδύουν στις εργασιακές σχέσεις». 

Για Καμμένο και πιθανή αλλαγή κυβερνητικού εταίρου:

Σιβυλλικός ήταν ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε εάν έχει προτίμηση ανάμεσα στους υποψήφιους για την κεντροαριστερά και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. «Και να είχα άποψη θα ήταν unfair να την πω» ήταν η χαρακτηριστική του απάντηση. Εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό του που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί σε ένα κόμμα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την ιδεολογική του άποψη. 

Σε ό,τι φορά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, και το κόμμα του παραδέχτηκε πως προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς αλλά είναι άστοχο να πει ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά. 

«Ήταν στέλεχος της ΝΔ και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων. Δεν ήταν ο κ. Καμμένος οπαδός της χούντας, ούτε κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Κρατάει μια έντιμη στάση στα πιστεύω του και δεν δημιουργεί προβλήματα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες. Μέχρι σήμερα η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, γιατί είναι έντιμη» είπε σε μία προσπάθεια να παράσχει υποστήριξη στον κυβερνητικό του εταίρο. 

Πρόωρες εκλογές:

«Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε» ήταν η απάντησή του στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, από εμπιστοσύνη. […]Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, τουλάχιστον των καλόπιστων εταίρων μας. Η Ελλάδα του χρόνου τέτοια εποχή η χώρα θα βρίσκεται σε νέο πλαίσιο» δήλωσε. 

Δάνεια κομμάτων:

Για τα δάνεια των κομμάτων, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι σιωπούν. Επικαλέστηκε δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο λίγες μέρες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει στην εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. «Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ. Ευρώ. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε. 

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου:

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη και για το άρθρο του σχετικά με τον Αντρέα Παπανδρέου και αν ο ίδιος επιχειρεί να ταυτιστεί με τον πρώην πρωθυπουργό. «Το άρθρο αυτό πράγματι δημιούργησε μεγάλο θόρυβο. Δέχτηκα επιθέσεις, μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε τόσους πολλούς» τόνισε και εκτίμησε πως αυτό που ενδεχομένως να ενόχλησε ήταν μια συγκεκριμένη παράγραφος, που δημιουργούσε πολιτικούς παραλληλισμούς μεταξύ του μεταπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ και της πρώτης κυβερνητικής του τετραετίας και τη σημερινή κατάσταση που ανέλαβε να διαχειριστεί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Να είμαι εγώ αυτός, επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας που θα έχει καταφέρει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές αυτές που δημιούργησε ένα άλλο πολιτικό σύστημα» συμπέραινε ο κ. Τσίπρας. 

Έχει διαβαστεί 1576 φορές
">

  •