Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Επίσκεψη Τ. Αντωνόπουλου στο Κέντρο υγείας της Ναυπάκτου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Επίσκεψη Τ. Αντωνόπουλου στο Κέντρο υγείας της Ναυπάκτου

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Επίσκεψη Τ. Αντωνόπουλου στο Κέντρο υγείας της Ναυπάκτου

Μίλησε για έλλειψη προσωπικού και για έναν φόβο που κυριαρχεί στη μονάδα υγείας…

Στη Ναύπακτο βρέθηκε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία Τάσος Αντωνόπουλος. Ο κ. Αντωνόπουλος με την παρουσία της Προέδρου του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην Αιτωλοακαρνανία Βάσω Νταουσάνη και του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στα κέντρα υγείας Αιτωλοακαρνανίας Αριστείδη Παπανδρέου και τον γενικού γραμματέα Αντώνη Φλώρο, επισκέφθηκαν το κέντρο υγείας της Ναυπάκτου όπου είχαν σειρά επαφών και συναντήσεων με τους εργαζόμενους σε αυτό και με την επιστημονικά υπεύθυνη της μονάδας υγείας. Ο κ. Αντωνόπουλος σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην τηλεόραση του Lepanto, αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο υγείας της περιοχής αλλά και το κέντρο υγείας της Άνω Χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται ωράρια εργασίας και δεν δίνονται άδειες στο προσωπικό. Βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο αυτό έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η οποία πολλές φορές δεν εξασφαλίζει την δωρεάν δημόσια υγεία στους πολίτες. Όπως είπε: «Βρίσκομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά εδώ στη Ναύπακτο και θέλω να θυμίσω ότι είχαμε πριν κάποια χρόνια 6-7 χρόνια, κάνει ένα καραβάνι για τη διάσωση υγείας για θέματα υγείας της δημόσιες υγείας που τα τελευταία χρόνια όπως μαρτυρούν και οι πολίτες δεν είναι στα καλύτερά τους. Να φανταστείτε ότι μετά το πρόβλημα από την ακρίβεια που υπάρχει, δεύτερο πρόβλημα είναι  οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας και μπορεί εδώ στη Ναύπακτο, στο κέντρο υγείας, να είναι σε λίγο καλύτερη θέση στελέχωσης από κάποια άλλα κέντρα υγείας φαντάσματα στην κυριολεξία, αλλά εδώ λίγο πιο πάνω στην Άνω χώρα να φανταστείτε ότι είναι δύο και μόνο νοσηλεύτριες για να κρατήσουν ανοιχτό το κέντρο υγείας.  Εκεί καταστρατηγούνται ωράρια καταστρατηγούνται ρεπό, άδειες μητρότητας, κανονικές άδειες κτλ., και δεν έχει να κάνει με εμάς. Ένα εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι ούτε για να έχουμε εμείς δουλειά ούτε για να περνάμε εμείς καλά. Ένα εθνικό σύστημα υγείας δημόσιο και δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών που έχω ανάγκη σε αυτό… θα πρέπει λοιπόν οι λιγοστοί και αφυδατωμένοι εργαζόμενοι που κρατάμε όλα αυτά τα χρόνια και στην πανδημία το αποδείξαμε, έχοντας ανοιχτό το σύστημα υγείας να στελεχωθούν ακόμα περισσότερο με μόνιμους γιατρούς μόνιμους νοσηλευτές, νοσηλεύτριες  και λοιπό προσωπικό για να μπορούμε να υπηρετήσουμε τον πολίτη στη δύσκολη στιγμή της ζωής τους ,η αποστολή η  δική μας είναι με το βλέμμα στον πολίτη. Όσο πιο καλά τα εργαλεία τα δικά μας με εξειδικευμένο προσωπικό, μόνιμα προσωπικό, με ικανοποιητικό προσωπικό με μηχανήματα βιοιατρικής τεχνολογίας, με κέντρα υγείας ανοιχτά, εξειδικευμένα με εξειδικευμένους νοσηλευτές με διδακτορικά και μεταπτυχιακά είμαστε οργανωμένοι θα υπηρετούμε και καλύτερο  τη δύσκολη στιγμή της ζωής του».

Κριτική στην πολιτική της Κυβέρνησης

Ο κ. Αντωνόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ιδιωτικοποιούν την υγεία και μίλησε για τα απογευματινά χειρουργεία. «Αλήθεια πως ακούγεται ακόμα και στο λαό και στους εργαζόμενους της Ναυπάκτου ότι τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία βρίσκονται πλέον μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και αυτός που έχει χρήματα θα παρακάμπτει την ουρά και την λίστα αναμονής, θα δίνει 2 με 3 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να δει την υγειά του…ο  ίδιος ο πολίτης έχει βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και έχει πληρώσει ακριβά τις υπηρεσίες υγείας. Εδώ όμως μετά την επίσκεψη που έκανα και μίλησα με όλους τους εργαζόμενους πόρτα-πόρτα και μιλήσαμε με όλους σε μίνι συγκεντρώσεις και τώρα κάναμε κουβέντα… Είμαι πάνω από τρεις ώρες στο κέντρο υγείας και εδώ δεν είναι επιδερμική η επίσκεψη μου… θέλοντας να δούμε και τα προβλήματα των εργαζομένων.

 

Η Έλλειψη προσωπικού αποδυναμώνει την «πρώτη γραμμή» περίθαλψης

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε διεξοδικά στην έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται στα κέντρα υγείας λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν μια νοσηλεύτρια με 750 ευρώ έχοντας πολλά έξοδα να είναι απρόσκοπτη στη δουλειά της και να την κάνει. «Είναι πολύ λίγα τα χρήματα.  Η κυβέρνηση μετά από 14 χρόνια μνημόνια επαίρεται  ότι μας έδωσε μια αύξηση των 32-35 ευρω. Δεν είναι δυνατόν μετά την πανδημία εργαζόμενοι να μην είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, δεν είναι δυνατόν το προσωπικό να είναι συνεχώς μειούμενο και μάλιστα το 1/3 του προσωπικού στα δημόσιο νοσοκομείο και κέντρα υγείας συμπεριλαμβανομένου και της Ναυπακτίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας και της γύρω περιοχής όπως στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο είναι με ελαστικές θέσεις εργασίας… είναι επικουρικοί,  είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, είναι 57 εργαζόμενοι από τους 67 προκειμένου να συμπληρώσουν για να πάρουν  την συνταξιοδότηση, είναι το 32% μόνιμα για να καλύψουν μόνιμες και διαρκείς και πάγιες ανάγκες. Αυτό ο κύριος Μητσοτάκης επειδή είχε πει ότι αναλαμβάνει προσωπικά και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έρχεται σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σήμερα. Υπηρεσίες υγείας ιδιωτικοποιούνται…βλέπε ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που προϋπήρχαν… ιδιώτες γιατροί να χειρουργούν στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και να έχουν λιγότερες και ακριβότερες επιλογές. Αυτό είναι σε αναντιστοιχία με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και αυτή τη στιγμή έχουμε να καταγγείλουμε αυτή την πολιτική διότι είναι μία πολιτική η οποία βάζει τα κέρδη πάνω από το αγαθό που λέγεται υγεία. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιείται η υγεία. Είναι απαγορευμένο οφείλω να ομολογήσω. Κάποια στιγμή θα χρειαστούμε όλοι υπηρεσίας υγείας όπως είτε στο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είτε δευτεροβάθμια Αγρίνιο, Μεσολόγγι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έχει γίνει γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα ,είμαστε στη χώρα με τους λιγότερες νοσηλευτές/τριες έχει ξεφύγει  η κατάσταση και είναι στο απαράδεκτο και στο απροχώρητο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και  προχωράμε σε κινητοποιήσεις. Πήγαμε στην Αθήνα όπου ο Γεωργιάδης δεν μας συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζει εργαζόμενους όπως τους χαρακτηρίζει. Πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα και δεν πρέπει να απολύει εργαζόμενους για παραδείγματα όπως  στην Πάτρα στον Άγιο Ανδρέα, να έχουμε 120 εργαζόμενους καθαρίστριες να τους διώχνει, όπου στοιχίζουν 1200 ευρώ, και να προσλαμβάνει ίδιες ή κάποιους άλλους για την ίδια δουλειά με 2000 ή 2300  ευρώ.

Συνάντηση και με την κ. Μουσγά. «Υπάρχει θέμα στο κέντρο υγείας».

Ο κ. Αντωνόπουλος μαζί με τους εκπροσώπους και των υπολοίπων φορέων, συναντήθηκαν και με την επιστημονικά υπεύθυνη των κέντρων υγείας Ναυπάκτου και Άνω Χώρας Βασιλική Μουσγά. Όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος και η ίδια ακολουθεί την πολιτική γραμμή της Κυβέρνησης, αφού δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά  παίρνοντας εντολές από τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο οποίος με την σειρά του λαμβάνει εντολές από το υπουργείο υγείας και ούτω κάθε εξής. «Είναι σε μία αρμονία όλο αυτό το σύστημα προκειμένου να διοικηθεί», σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος  ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές καταγγελίες τόσο από το σωματείο εργαζομένων όσο και από απλούς πολίτες που αφορούν την συμπεριφορά και την εν γένει στάση της επιστημονικά υπεύθυνης των κέντρων υγείας Ναυπάκτου και Άνω Χώρας. Όπως είπε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, η ομοσπονδία γνωρίζει για όλα αυτά και διαπίστωσε πως όντως στο κέντρο υγείας υπάρχει μια εργασιακή ένταση και ένα κλίμα τρομοκρατίας με τους εργαζόμενους να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αλλά να μην θέλουν να μιλήσουν φοβούμενοι τυχόν κυρώσεις. Ο κ. Αντωνόπουλος τους προέτρεψε να μιλήσουν έτσι ώστε να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν εντός του κέντρου υγείας. «Εκείνο που διαπίστωσα εδώ στο Κέντρο Υγείας, υπάρχει μία ένταση. Διαπίστωσα και είναι θλιβερό προνόμιο να συμβαίνει αυτό που αναφέρει το ρητό: μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει Ελλάς. Διαπίστωσα δε εργαζόμενους που λέγανε ‘’εγώ δεν θέλω να σου πω για κάποια θέματα, γιατί θα βρώ τον μπελά μου’’ δεν το κατάλαβα δηλαδή. Δεν έχουμε Δημοκρατία να μιλάμε ελεύθερα; Υπάρχει ένας φόβος δεν μπορώ να πω.. να προσδιορίσω από πού προέρχεται και αν είναι ένας φόβος συγκεκριμένης κατάστασης που έρχεται, αλλά αυτό θα πρέπει να σπάσει. Εμείς οι εργαζόμενοι στα δημόσιο νοσοκομεία για ένα πράγμα είμαστε περήφανοι. Για τη δημοκρατία μας, για την ελευθερία του λόγου και έχουμε μάθει να τα φέρνουμε στα δύσκολα εις πέρας. Αυτό αποδείχθηκε στην πανδημία. Δεν κωλώνουμε, δεν μασάμε… για αυτό ακριβώς συνιστώ στους εργαζόμενες να μιλάνε, να συναθροίζονται, να συνδικαλίζονται και να βάζουν πάντα όχι τα δίκαια αιτήματα που έχουν, ΑΛΛΑ το συμφέρον του πολίτη στη δύσκολη στιγμή της ζωής τους».


Έχει διαβαστεί 384 φορές

  •