Νέα αυτοψία της «Πελοποννήσου» στα καμένα του Γηροκομειού Πατρών, εν μέσω βροχών.Καθημερινό φαινόμενο οι κατολισθήσεις. Ο κόσμος φοβάται για τις περιουσίες του και κυρίως να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές!
Μετά τις τελευταίες νεροποντές, οι κατολισθήσεις δένδρων και βράχων είναι καθημερινό φαινόμενο και οικογένειες της περιοχής μιλώντας, δεν κρύβουν τον φόβο τους όχι μόνο για τις περιουσίες τους, αλλά και για τις ίδιες τις ζωές τους!
Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της οδού Υπαπαντής, που είναι ο βασικός ιστός του προσφυγικού αυτού συνοικισμού, αλλά και της Αγίου Τρύφωνος, είναι ανάστατοι: «Βρισκόμαστε υπό καθεστώς επιφυλακής και τρόμου! Κάθε βράδυ φοβόμαστε να κοιμηθούμε! Οι υπεύθυνοι αδιαφορούν δραματικά και είμαστε πολύ στενοχωρημένοι».
Πράγματι, λόγω των βροχών, κάθε βράδυ σημειώνονται μικρές και μεγαλύτερες κατολισθήσεις, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι φοβούνται ότι τα καμένα δένδρα είναι επίφοβα να καταρρεύσουν: «Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι! Κι όχι μόνο μετά τη φωτιά, αλλά πολλά χρόνια πριν».
Η Μαρία Σταυροπούλου αποκαλύπτει:«Είχαμε καταθέσει εδώ και χρόνια αμέτρητες αιτήσεις στον Δήμο για να προφυλαχθεί αυτός ο φυσικός πνεύμονας της Πάτρας και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Δεν μας εισάκουσαν ποτέ. Και τελικά κάηκε το Αλσος, αν και θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα. Εδώ στην Υπαπαντής, τα σπίτια μας ήταν εντελώς αβοήθητα την ημέρα της φωτιάς. Θα γινόμασταν το καινούργιο Μάτι. Εγκλωβιστήκαμε στη φωτιά και μας γλύτωσε η Παναγία…».
Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει διάνοιξη της οδού Καραβαγγέλη προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση των τροχοφόρων, αφού λόγω Google τα αυτοκίνητα οδηγούνται από το σύστημα GPS στο στενό επικλινές δρομάκι της Υπαπαντής, στο οποίο επανειλημμένως έχουν σημειωθεί ατυχήματα.
Οι περίοικοι, κάνουν λόγο για πρωτοφανή γραφειοκρατική δυσλειτουργία: «Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Μονή Γηροκομείου έλαβε άδεια, από το Δασαρχείο Πατρών, για να κόψει καμένα δένδρα στα οικόπεδα ιδιοκτησίας της. Το Δασαρχείο μάς είχε πει ότι μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα είχε ολοκληρωθεί η μελέτη του εργολάβου για την κοπή των επικίνδυνων καμένων δένδρων. Μάθαμε ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει η μελέτη, αλλά στις 15/12 εκπνέει και η προθεσμία του προγράμματος anti nero, που θα χρηματοδοτήσει την εργολαβία. Φοβόμαστε ότι δεν θα προφτάσουμε τις ημερομηνίες».
«ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ»
Ο Μελέτης Αϊβαλιώτης λέει : «Νιώθουμε μεγάλη ανασφάλεια! Αν βρέξει πολύ, όλο το νερό θα μπει στα σπίτια μας. Δεν έχουν τοποθετηθεί υποστηρίγματα στις πλαγιές για να κρατήσουν τα χώματα και τις πέτρες. Εχουμε συνεχείς αποκολλήσεις και κατολισθήσεις. Φοβόμαστε!».
<<ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ>>
Η Βαλσάμω Πετροπούλου αναφέρει : «Βαρεθήκαμε να μετράμε Υπηρεσίες. Τελικά τι κάνουν όλες αυτές οι Υπηρεσίες; Ο ένας μάς στέλνει στον άλλον! Η Περιφέρεια στον Δήμο. Ο Δήμος στο Δασαρχείο. Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου μάς λέει ότι πρέπει να μας δώσει έγκριση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος μάς λέει «όχι, δεν με έχουν ενημερώσει!» Για όνομα του Θεού! Μας έχουν κάνει μπαλάκι…».
πηγή:πελοπόννησος
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024