Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταματάει την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταματάει την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Παπαστράτος: Μετά από 86 χρόνια σταματάει την παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα

Η Ιστορία του

Αν κάποιος περπατήσει ανάμεσα στους τοίχους του παλιού εργοστασίου της Παπαστράτος στον Πειραιά, εκεί που σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο λιμάνι, θα έβλεπε στον χώρο που φιλοξενεί το μουσείο της εταιρείας ότι το χαρμάνι έχει αλλάξει πολλές φορές για να παραμείνει ζωντανή η εταιρεία.

Μία ιστορία που ξεκίνησε εκατό και χρόνια, από το καλοκαίρι του 1895 όπου ο Ευάγγελος Παπαστράτος δοκίμαζε το πρώτο του τσιγάρο στην πλατεία του Αγρινίου σε ηλικία δώδεκα χρονών, και 86 από την ημέρα που ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το πάτημα ενός κουμπιού έθετε σε λειτουργία το εργοστάσιο της μετέπειτα μεγαλύτερης ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

Στα χρόνια που πέρασαν η Παπαστράτος βίωσε πολέμους, χρεοκοπίες του κράτους, κοινωνικές αναταράξεις την πίεση των πολυεθνικών και τελικά την συνεργασία της με την Philip Morris όμως παρέμεινε σταθερά στην Ελλάδα και σε ανοδική πορεία κάτι που την τοποθετεί σήμερα στην δέκατη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.

Σε ένα μελλοντικό ταξίδι στο μουσείο ο επισκέπτης θα διαβάζει - εκτός απροόπτου: 2020: Η Παπαστράτος παρήγαγε τα τελευταία τσιγάρα στο εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο.

Ποιο είναι αυτό το γεγονός που προκάλεσε την "κοσμοϊστορική" αυτή αλλαγή; Μία στάση νωρίτερα στο μελλοντικό αυτό ταξίδι ο επισκέπτης θα έβλεπε την ημερομηνία σταθμό: 2018: Ολοκλήρωση επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Ο .... θέτει σε λειτουργία την μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού ΙQOS, εξαγωγές σε 30 χώρες.

Η χθεσινή είδηση της νέας επένδυσης της Philip Morris International στην Ελλάδα έκρυβε μέσα της και μία δεύτερη είδηση, ιστορικής κυρίως σημασίας. Η Παπαστράτος 86 χρόνια μετά από την ίδρυσης παύει να είναι καπνοβιομηχανία με την παραδοσιακή της μορφή. Με την εγκατάσταση των μηχανημάτων για την παραγωγή των ράβδων καπνού σιγά σιγά θα μειώνεται η παραγωγή των τσιγάρων και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πλήρη διακοπή σε βάθος τριών χρόνων με τις εγχώριες ανάγκες σε τσιγάρα να καλύπτονται από άλλα εργοστάσια της Philip Morris.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία "τραγική είδηση" αν αυτή η εξέλιξη δεν είχε απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Παπαστράτος. Με την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. την μεγαλύτερη ξένη επένδυση έως σήμερα για το 2017 στην Ελλάδα) πέρα από την δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας, οι εξαγωγές της εταιρείας από 60% που είναι σήμερα θα εκτοξευθούν πάνω από 90% σε μία τριετία, ενώ ελληνικά καπνά - η Παπαστράτος έχει δεσμευθεί για την αγορά τουλάχιστον του 50% των καπνών ανατολικού τύπου που παράγονται στην χώρα μας - θα ταξιδεύουν πλέον σε περισσότερες από 30 χώρες.

Τέτοιες αλλαγές συνήθως βρίσκουν εμπόδια κυρίως από όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τις εξελίξεις ή δεν θέλουν απλά να "ξεβολευτούν" από τις ράγες στις οποίες έχουν μάθει να κινούνται. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται αρκετές φορές και οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης. Στην περίπτωση της Παπαστράτος δεν συνέβη αυτό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στηρίζουν την διοίκηση στην απόφαση για στροφή από μία παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε ένα κέντρο καπνικών προϊόντων νέας γενιάς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, η συγκεκριμένη επένδυση ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς καθώς την συγκεκριμένη μονάδα διεκδικούσαν και άλλες χώρες όπου έχει παρουσία η Philip Morris. Όλα τα παραπάνω γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα φυσικά όταν η χώρα μας βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς capital control, υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων ενώ δεν έχει κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα από το κράτος για την καταπολέμηση των λαθραίων τσιγάρων.

Τι είναι το ΙQOS

Το IQOS είναι ένα θερμαινόμενο καπνικό προϊόν που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και αναμένεται ως τα τέλη του 2017 να βρίσκεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Από το 2008, η ΡΜΙ έχει προσλάβει περισσότερους από 400 επιστήμονες και ειδικούς και έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη και την επιστημονική τεκμηρίωση. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση της δυνατότητας μειωμένου κινδύνου του IQOS είναι πολύ ενθαρρυντικά και η εταιρία διαθέτει ελεύθερα την επιστημονική της μεθοδολογία και τα ευρήματά της για ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους.

Πέρα από την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ - που έρχονται να προστεθούν στα 700 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει η πολυεθνική στην χώρα μας από το 2003 - ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 250 προσλήψεις για την στελέχωση του τμήματος IQOS στην χώρα μας.

 

Έχει διαβαστεί 1672 φορές
">

  •