Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΞΑΡΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΞΑΡΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗΣ

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΞΑΡΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗΣ

Τι δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης - Πρόεδρος Φαρμακοποιών Αιτ/νιας

Μόνιμο πονοκέφαλο προκαλεί σε όλους τους κρίκους της «αλυσίδας» του φαρμάκου η έλλειψη που καταγράφεται σε πολλούς κωδικούς βασικών σκευασμάτων. Παρότι το φαινόμενο δεν αποτελεί ελληνική… αποκλειστικότητα, με αντίστοιχα προβλήματα να απασχολούν μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών, τα καθ’ ημάς συνοικιακά φαρμακεία επιδίδονται καθημερινά σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκτέλεση των συνταγών, οι ασθενείς αγωνιούν, το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται με αναβολές ακόμη και σε χειρουργεία και οι επίσημοι φορείς προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα – δυσοίωνα – δεδομένα.

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων καλείται να μπαλώσει το Υπουργείο Υγείας έπειτα από την ραγδαία αύξηση των περιστατικών γρίπης και Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι ελλείψεις αυτές παρατηρούνται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου τα περιστατικά των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι όλο και περισσότερα, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αντιβιοτικά. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρώπη για τις ελλείψεις των φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει μια σχετικά άμεση λύση υπό το πρίσμα συνεργασίας όλων των χωρών με βάση το γεγονός, πως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε ευρωπαϊκή κλίμακα εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών κατά κύριο λόγο.

Τον Δεκέμβριο μάλιστα , οι πολίτες αναμένεται μέσω μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, να μπορούν να παρακολουθούν και να εντοπίζουν ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα και ποια είναι εκείνα, τα οποία είναι σε έλλειψη. Ωστόσο, η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, καθώς μια σειρά τεχνικών προβλημάτων, αλλά, και ζητημάτων γραφειοκρατίας λειτούργησαν κατασταλτικά, παρόλο, που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το είχε ανακοινώσει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργείου η καινούρια εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μέσα Δεκεμβρίου.

Θανάσης Παπαθανάσης Πρόεδρος Φαρμακοποιών Αιτ/νιας

“Το ζήτημα είναι συνολικό. Οι ελλείψεις των φαρμάκων πάνε χρόνια πίσω. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά μετά και από όλες τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει. Να πούμε εδώ ότι έχει απαγορευτεί για πάνω απο 250 σκευάσματα η δυνατότητα εξαγωγής τους. Τα brand φάρμακα εξάγονταν γιατί στη χώρα μας έχουμε μια από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι κάποιοι φαρμακαποθηκάριοι ενώ φάρμακα εισάγονταν για τον Έλληνα ασθενή, τα εξήγαγαν στο εξωτερικό και έτσι δημιουργήθηκαν πολλές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Υπήρχαν βέβαια και προβλήματα με κάποια φάρμακα και τις δραστικές τους ουσίες κατά τη διάρκεια του κόβιντ αλλά και των πολέμων και μάλιστα παγκόσμια κλίμακα αφού υπήρχε έλλειψη πρώτης ύλη, κάτι που ταλανίζει συνολικά την Ευρώπη ακόμα και σήμερα. Θα προσπαθήσουμε σε επίπεδο Ευρώπης πια, να παρασκευάζουμε τον μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων αλλά και να δημιουργούμε πρώτες ύλες προκειμένου να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα κυρίως σε αντιβιοτικά, παιδικά σιρόπια αλλά και σε άλλα σημαντικά φάρμακα όπως κολλύρια» ανέφερε στην τηλεόραση του Lepanto μεταξύ άλλων ο πρ. Του φαρμακευτικού συλλόγου Αιτ/νιας Αθανάσιος Παπαθανάσης.

«Η Ελλάδα κατέχει το 10% της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη»

«Είναι ένα κλάδος ο οποίος αναπτύσσεται καθημερινά σε σημαντικό βαθμό. Έτσι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα σε ό,τι αφορά τα γεννόσημα φάρμακα να έχει σημαντική συνεισφορά στην επάρκεια των φαρμάκων» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αιτ/νιας Αθανάσιος Παπαθανάσης .

Αντιγριπικό εμβόλιο: Στους 1,5 εκατ. οι εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 1,35 εκατ. στα φαρμακεία

Τα φαρμακεία προτιμούν οι πολίτες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, καθώς από τους 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στα φαρμακεία έχουν διενεργηθεί 1.350.000. Μεταξύ 2 – 13 Νοεμβρίου, χωρίς ιατρική συνταγή διενεργήθηκαν 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή άλλοι 307.000. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου, οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000.

Παρά την θετική πορεία των εμβολιασμών, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, απειλητική για τη ζωή.

Όμως η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το ένα τρίτο, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τον Οκτώβριο εμβολιάστηκαν στο φαρμακείο 620.000 άνθρωποι

Κάλεσμα στους πολίτες να εμβολιαστούν

«είναι σημαντική η κίνηση στα φαρμακεία» δηλώνουν οι φαρμακοποιοί μετά και την απελευθέρωση από τη συνταγογράφιση για το εμβόλιο της γρίπης. Στη χώρα μας υπάρχουν 4 εκατομμύρια εμβόλια και περίπου 350.000 πολυδύναμα που είναι για τις πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Συστήνεται μάλιστα ο έγκαιρος εμβολιασμός, καθώς λόγω του ότι τα κρούσματα του κόβιντ ακόμα καλπάζουν και σε συνδυασμό με τον ιό της γρίπης να μην προκληθεί «ασφυξία» στο σύστημα υγείας της χώρας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, απειλητική για τη ζωή. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.


Έχει διαβαστεί 134 φορές