Αρχική Ειδήσεις Europe Καβγάς κυριών για την τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Καβγάς κυριών για την τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Καβγάς κυριών για την τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit

Λονδίνο κατά Εδιμβούργου

Φωτιές έχει ανάψει στη Βρετανία η πρόθεση της Σκωτίας να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης διασταυρώνουν τα ξίφη τους, όχι τόσο για το αν πρέπει να στηθεί κάλπη, αλλά για το πότε πρέπει να στηθεί.

Το βασικό επιχείρημα του Λονδίνου είναι ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, με το σκεπτικό ότι οι Σκωτσέζοι θα έχουν στη διάθεσή τους όλη την εικόνα για να κρίνουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι η κάλπη δεν πρόκειται να στηθεί νωρίτερα από το 2021.

Η πρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας δεν συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα: θα ήθελε το δημοψήφισμα να γίνει κάπου μεταξύ 2018 και 2019.

«Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να εμποδίζεται η βούληση των Σκωτσέζων» απάντησε στην Τερέζα Μέι η Στέρτζεον. «Με τη στάση της σφραγίζει τη μοίρα του Ηνωμένου Βασιλείου» συνέχισε.

Η Στέρτζεον ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, όπου το κόμμα της (SNP) δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μπορεί να βρει τις απαραίτητες ψήφους.

Επί συνόλου 129 εδρών, το SNP έχει 63 έδρες και η Στέρτζεον ελπίζει στις 6 έδρες των Πρασίνων. 

Εφόσον το Κοινοβούλιο περάσει το σχετικό νόμο, τότε η συζήτηση μεταφέρεται στο Λονδίνο. Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων πρέπει να δώσουν και πάλι (όπως έγινε το 2014) το «πράσινο φως» για το δημοψήφισμα.

Εφόσον το Λονδίνο και το Εδιμβούργο συμφωνήσουν νομοθετικά, θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για να συμφωνηθεί το ερώτημα και άλλοι 6 μήνες για την προεκλογική εκστρατεία...

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ποντάρει σε δύο σημεία: καταρχήν στο γεγονός ότι το κόμμα της Στέρτζεον δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή (όπως το 2012), και σε κάποιες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι πολίτες της Σκωτίας, θα ήθελαν να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά-Brexit εποχή, προτού στηθεί η κάλπη.

«Η Μέι δεν είναι η 'Σιδηρά Κυρία'. Εδώ μιλάμε για μια κυβέρνηση που είναι σε χάος. Που αλλάζει θέση ανά πάσα στιγμή» είπε η Στέρτζεον.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο προκάτοχος της Στέρτζεον, ο άνθρωπος που έχασε το δημοψήφισμα του 2014. 

Μιλώντας στους Financial Times, o Άλεξ Σάλμοντ, τάχθηκε κατά της ένταξης της (ανεξάρτητης) Σκωτίας στο Ευρώ, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ένα νέο νόμισμα.

Ο Σάλμοντ τάχθηκε υπέρ της παραμονής μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην ενιαία αγορά, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η περιοχή θα εγκαταλείψει την ΕΕ ως μέρος του Brexit.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν κατ' επανάληψη τονίσει (προειδοποιήσει) ότι εφόσον η Σκωτία ψηφίσει ανεξαρτησία, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία εισόδου στην ΕΕ. Το ίδιο υπενθυμίζουν οι Βρυξέλλες και στους Καταλανούς.

Έχει διαβαστεί 1483 φορές