Προθεσμία έως την Τετάρτη
Τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς αναμένουν οι θεσμοί, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής που έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το χρονοδιάγραμμα είναι, πάντως, στενό και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί έως την Τετάρτη για να μην χαθεί το «ραντεβού» της 20ης Φεβρουαρίου.
Πηγή των Βρυξελλών ανέφερε στο Έθνος: «Η... ταχύτητα της διαπραγμάτευσης θα φανεί τις επόμενες μέρες. Αν υπάρξει θετική απάντηση από την Ελλάδα έως και Τετάρτη, οι θεσμοί μπορούν να στείλουν τους εκπροσώπους τους στην Αθήνα και να υπάρξουν βήματα για τη σύνταξη της συμφωνίας τεχνικού προσωπικού (Staff Level Agreement) μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, όταν πραγματοποιείται το Eurogroup.
»Αν το ραντεβού αυτό χαθεί, είναι προφανές ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει, κάτι που ίσως σημάνει τη... μετάθεσή της για μετά τις γερμανικές εκλογές».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με βασικά επιχειρήματα τις «μεθοδολογικές αλχημείες» του ΔΝΤ και το μαξιλάρι της υπεραπόδοσης στα έσοδα του 2016, ζητά το χαμήλωμα του πήχη των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018 και μετά στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Έθνους, η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης είναι εφόσον υπάρξουν αντισταθμιστικά από την πλευρά των δανειστών, όπως ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πλήρη ελευθερία διαχείρισης των εσόδων από την υπεραπόδοση, τότε θα συζητούσε την προνομοθέτηση μείωσης του αφορολόγητου στην περιοχή των 7.000-7.500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2018 από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο προκειμένου να καλυφθεί το κενό του 2018 και στη συνέχεια αν δεν πιαστούν οι στόχοι για το 2019 να ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα περικοπής.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους το 2018 περιορίζεται στα 100-200 ευρώ τον χρόνο.
Η μείωση της έκπτωσης ενδεχομένως να συνοδευτεί από μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, οι οποίοι σήμερα κυμαίνονται από 22% έως 45%.
Επίσης υπάρχουν προτάσεις στο πακέτο των συμπληρωματικών μέτρων για τη διασφάλιση του πλεονάσματος να περιληφθεί η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που ισχύει σήμερα στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, καθώς και η περικοπή στο επίδομα θέρμανσης με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τους δικαιούχους.
Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους φορολογουμένους θα επιφέρει μικρή μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά θα έχουν πληρώσει κατα τη διάρκεια της χρονιάς όλόκληρο το ποσό του αναλογούντος φόρου, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει επιπλέον φόρος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024