Ο ρόλος της Επιτροπής και το «εφεδρικό» πακέτο
Νέα μέτρα για κάθε… ενδεχόμενο έχουν στο τραπέζι στο υπουργείο Οικονομικών.
Αν και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για πιθανή επέκταση των μέτρων στήριξης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους πέραν της νυχτερινής διασκέδασης, εντούτοις στο «συρτάρι» του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει έτοιμη δέσμη μέτρων για κάθε ενδεχόμενο.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σήμερα και φυσικά σε βάθος χρόνου από την εξέλιξη της πανδημίας.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες εισηγήσεις της Επιτροπής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη λήψη νέων μέτρων στήριξης, εφόσον στα τέλη της εβδομάδας συνυπολογιστούν και οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε μια σειρά από κλάδους.
Ένα από τα στοιχεία που θα «μετρήσουν» προκειμένου κάποια οικονομική δραστηριότητα να μπει στην λίστα με τους ΚΑΔ που θα στηριχθούν από το κράτος, είναι ο τζίρος.
Και υπολογίζεται ότι έως την Παρασκευή θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα χέρια των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει μία ξεκάθαρη εικόνα για το εάν μερίδα επαγγελματιών χρειάζεται υπό τις παρούσες συνθήκες κρατική συνδρομή.
Έτσι, σχετικές ανακοινώσεις για την λήψη νέων μέτρων αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.
Όπως και να έχει το Υπουργείο έχει συγκεκριμένο πλάνο που εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις:
Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον έως την άνοιξη, καθώς έως τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%, ενώ η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι – με τα σημερινά δεδομένα – οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με «ζεστό χρήμα» την περίοδο της πανδημίας και των lockdown έχουν – υπό προϋποθέσεις – τη δυνατότητα να «κουρέψουν» έως και κατά 78,75% το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75%.
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως έχουν στο συρτάρι τους μια σειρά από μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται εφόσον χρειαστεί και το επιβάλλει πιθανή νέα σοβαρή έξαρση της πανδημίας. Συγκεκριμένα:
· Στήριξη μέσω αναστολών συμβάσεων εργασίας με χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σχετιζόμενες δραστηριότητες με κλάδους που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός, όχι όμως και το λιανεμπόριο, χωρίς να αποκλείεται να περιληφθεί στο πακέτο στήριξης, εφόσον η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εφαρμοστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
· Αναστολή έως και τον Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, παλαιών και νέων, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.
Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, που σε πρώτη φάση θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.
· Εξετάζεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορoνοχρέη, που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.
Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορoνοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Συνεπώς, οι οφειλέτες έχουν πέντε ημέρες περιθώριο για την πρώτη δόση.
Εάν από τον έλεγχο των στοιχείων προκύψει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, θα ενεργοποιηθεί για ακόμη μία φορά το μέτρο της επιδότησης ενοικίου. Επίσης:
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024