Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πάτρα: Πρωτεύουσα στην αύξηση των λουκέτων σε καταστήματα και επιχειρήσεις
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πάτρα: Πρωτεύουσα στην αύξηση των λουκέτων σε καταστήματα και επιχειρήσεις

από Lepanto RTV

Τραγική η κατάσταση στις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές

Η πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας έρχεται μέσα και από τη γλώσσα των αριθμών να επαληθεύσει τους οικονομικούς αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους, όσο ποιο φτωχή είναι μια περιοχή τόσο περισσότερα λουκέτα μπαίνουν σε καταστήματα

Αυτό καταδεικνύει η έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το εννεάμηνο του 2016 η οποία πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση στο κέντρο της Αθήνας, στον εμπορικό κέντρο του Πειραιά και σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Στην Πάτρα η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται καθώς εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ως προς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων που απογράφηκαν. Η αύξηση αυτή που είναι της τάξης του 1,8% έρχεται να ανατρέψει την τάση αποκλιμάκωσης του φαινομένου των κλειστών καταστημάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία.

Αιτία για να είναι η Αχαϊκή πρωτεύουσα μια από τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται πως πιο ευάλωτες στα λουκέτα αποδεικνύονται οι επιχειρήσεις στις φτωχές πόλεις και συνοικίες με τον αριθμό των κλειστών καταστημάτων να αυξάνεται έναντι πιο οικονομικά εύρωστων περιοχών όπου τα ποσοστά των κλειστών καταστημάτων μειώνονται ή παραμένουν σε σταθερά επίπεδα και η επι δεκαετίες συντηρούμενη ετεροβαρής σχέση του πλούσιου ελληνικού Βορρά και του φτωχού νότου.

Παράλληλα από την εικόνα της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων για το Σεπτέμβριο 2016 προκύπτει ότι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε μια οριακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία στις τέσσερις ξεχωριστές εμπορικές ζώνες της Αθήνας καθεμία έχει διαφορετική «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των «λουκέτων».

Το «εμπορικό τρίγωνο», παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%) ποσοστό που αυξήθηκε όμως ελαφρά από τον Μάρτιο 2016 που ήταν (21,2%).

Ακολουθεί το Κολωνάκι διατηρώντας σταθερό ποσοστό (24,9%) ενώ σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκονται η ζώνη των Εξαρχείων με το 34,6% των καταστημάτων να παραμένουν κλειστά καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,1%.

Στον Πειραιά φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά, και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «Κέντρο Πειραιά» όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας με το ποσοστό των λουκέτων στο 28%. Όμως στις άλλες δυο περιοχές στο Λιμάνι και την Τερψιθέα τα λουκέτα φτάνουν το 40%.

Στο Περιστέρι τα κλειστά καταστήματα φτάνουν στο 30% , στην Καλλιθέα 40% ενώ ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό στην Γλυφάδα (10,7%) αλλά και στην Κηφισιά φτάνοντας στο 18,1%.

Αντίστοιχη εικόνα με τις υπόλοιπες αγορές των Βορείων προαστίων εμφανίζει και το Μαρούσι (17,3) από (18,1%) αλλά και το Χαλάνδρι (19%). Τέλος στην υπόλοιπη Ελλάδα σταθεροποίηση βάσει των τριών τελευταίων καταγραφών εμφανίζει η Θεσσαλονίκη όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φαίνεται να έχει παραμείνει στο 26.7%.

Έχει διαβαστεί 1427 φορές