Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ημερίδα Ενημέρωσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Έργο CHERRY
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ημερίδα Ενημέρωσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Έργο CHERRY

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ημερίδα Ενημέρωσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Έργο CHERRY

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ), εταίρος στο Ευρωπαϊκό έργο CHERRY που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe 2021-2027, διοργάνωσε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου

στην Πάτρα ενημερωτική ημερίδα για τους ενδιαφερόμενους φορείς από τον χώρο των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΠΔΒ).

Η ημερίδα οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Παναγιώτη Παπαδόπουλου με την συμμετοχή καλλιτεχνών, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, εκπροσώπων του Δήμου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας), του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, διευθυντών Μουσείων (Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο και Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου) καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.  

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, καθώς και αυτές που θα πραγματοποιηθούν στην συνέχεια στο πλαίσιο του έργου. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά σε καλές πρακτικές που έχουν παρουσιαστεί στο έργο, στην μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση τους, την σημασία του έργου για την ΠΔΒ και πως αυτό συνδέεται με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της ΠΔΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πιλοτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα επόμενα εξάμηνα του έργου και τα οφέλη που αναμένονται να έχουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς από την ΠΔΒ.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕΑναστασία Πυργάκη, αφού πρώτα καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, τόνισε την σημασία που έχει το έργο CHERRY στην συμβολή για την ενίσχυση του τομέα της ΠΔΒ, που αποτέλεσε έναν από τους κλάδους που επλήγησαν σημαντικά κατά την διάρκεια της Πανδημίας.

Στην συνέχεια, η Υπεύθυνη Έργου για την ΠΔΕ Σ. Καρβέλη,παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RegionalInnovationStrategy / RIS3) της ΠΔΕ στον τομέα της ΠΔΒ και τις προτεραιότητες της, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και την γνώμη εκπροσώπων του κλάδου μέσα από την διαβούλευση που έλαβε μέρος 20/3/2024. Η κ. Καρβέλη επισήμανε την συμβολή που θα έχει το έργο CHERRY στην προσπάθεια ενίσχυσης του κλάδου της ΠΔΒ, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε διαπεριφερειακό επίπεδο με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, την μελέτη καλών πρακτικών, την διοργάνωση πιλοτικών δράσεων για την κατάρτιση και ενίσχυση των ικανοτήτων των φορέων της ΠΔΒ.

Η  Ε. Παπαζαχαροπούλου εξωτερική συνεργάτης της ΠΔΕ, παρουσίασε την μεθοδολογία και τα κριτήρια επιλογής με την οποία έγινε η αξιολόγηση των καλών πρακτικών από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο για τις τρεις κατηγορίες μελέτης (Τοπική Ανάπτυξη, Αστικός Μετασχηματισμός, Πολιτιστική & Φυσική Κληρονομιά) και τις ελληνικές συμμετοχές οι οποίες ξεχώρισαν στην κάθε κατηγορία, ανάμεσα από αρκετές υποψηφιότητες που έλαβαν χώρα.

Στην συνέχεια ο Σ. ΒασιλειάδηςLivingProspects ΕΠΕ – εξωτερικός συνεργάτης ΠΔΕ, παρουσίασε τις κυριότερες εκπαιδευτικές επισκέψεις – καλών πρακτικώνγια την αξιοποίηση/ανάδειξη της ΠΔΒ κατά την διάρκεια  των 4 διεθνικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου σε Ιταλία (Τεργέστη και Βενετία), Ουγγαρία (Veszprém) και Βέλγιο (Kortrijk). 

Ο  Π. ΦιλιππίδηςLivingProspects ΕΠΕ – εξωτερικός συνεργάτης ΠΔΕ, ολοκλήρωσε τον κύκλο των παρουσιάσεων παρουσιάζοντας τις δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του έργου, καθώς και αυτές που αναμένονται το επόμενο εξάμηνο. Ο κ. Φιλιππίδης εστίασε στην πιλοτικής δράση που θα πραγματοποιήσει η ΠΔΕ στο έργο (εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ανάπτυξη νέων συνεργατικών project και ψηφιακών υπηρεσιών για τους φορείς της ΠΔΒ) και το εκπαιδευτικό υλικό που θα δημιουργηθεί και το οποίο θα συμβάλει στην κατάρτιση των φορέων ΠΔΒ στις νέες ανάγκες της εποχής. Τόσο η πιλοτική δράση όσο και το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκονται υπό-διαμόρφωση και αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα εξάμηνα του έργου (Σεπτέμβριο 2024 – Αύγουστο 2025).

Στο τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε ανοιχτός διάλογος μεταξύ των προσκεκλημένων και των διοργανωτών, με στόχο αφενός την διευκρίνηση του πλαισίου υλοποίησης του έργου CHERRY και αφετέρου, την διασύνδεσή του με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας (RIS3) της ΠΔΕ. Αναλυτικότερα, από το έργο CHERRY μπορούν να αντληθούν ιδέες (χάρις στην ευρωπαϊκή διάσταση του έργου και τις συνεργασίες με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ενώ από την «RIS3» να αντληθούν πόροι (χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών, σύμφωνα και με την επικείμενη προκήρυξη).

Υπενθυμίζεται ότι το έργο CHERRY συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος InterregEUROPE 2021-2027, με επικεφαλής εταίρο την ιταλική περιφέρεια FriuliVeneziaGiulia, και εστιάζει στην προσπάθεια βελτίωσης  πολιτικών για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ανθεκτικότητας των πολιτιστικών φορέων μετά την πανδημία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του έργου:https://www.interregeurope.eu/cherry

 


Έχει διαβαστεί 331 φορές
">

  •