Άλλοι Δήμοι προχωρούν σε εργασίες και όπως Ρίο και Ξυλόκαστρο και στη Ναυπακτία τίποτα.
Σιγήν ιχθύος από τους κυβερνώντες βουλευτές του νομού.
Σε μια προσπάθεια κινητοποίησης των αρμοδίων βρίσκονται οι κάτοικοι του ευρύτερου παραλιακού μετώπου του Αντιρρίου σχετικά με την προστασία της παραλίας από την σοβαρή διάβρωση που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται. Μέχρι τώρα έχουν απευθυνθεί προς πάσα αρμόδια Αρχή όμως ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί κάποια ενέργεια προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του σοβαρού αυτού προβλήματος που θέτει σε κίνδυνο τις περιουσίες τους. Από την άλλη πλευρά βλέπουν στην αντίπερα όχθη, στο Ρίο τις εργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναρωτιούνται αν τελικά η Ναυπακτία ανήκει στη Δυτική Ελλάδα ή σε κάποια άλλη περιφέρεια, καθώς οι ίδιοι εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν επισημάνει το πρόβλημα και μάλιστα σε ημερίδα που παρευρέθηκε ο κ. Φαρμάκης τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη έναρξης εργασιών.
Δυστυχώς οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει καν, αφού μέχρι και σήμερα, δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη, ούτε η περιφέρεια ούτε και ο Δήμος έτσι ώστε να συνταχθεί μελέτη και να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πριν από λίγο καιρό πάρθηκε και μια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, που στην ουσία αποτελούσε την έγκριση ενός ψηφίσματος, το οποίο ανέφερε τα εξής: «Να ενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Υπουργείο για τις περιοχές Παλαιοπαναγιά, Αντίρριο, Μακύνεια, Βασιλική και Κρυονέρι, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση και όλων των απαραίτητων ενεργειών εκπονήσεως των εξειδικευμένων μελετών, αδειοδοτήσεων, κ.λπ. για την εκτέλεση προστατευτικών τεχνικών έργων αποτροπής της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου». Η Επιτροπή των κατοίκων που προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους αρμοδίους απέστειλε αυτή την απόφαση προς τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, ζητώντας την ενεργή βοήθειά τους.
Ορισμένοι βουλευτές έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στην βουλή όμως όπως λένε οι ίδιοι δεν αρκούν για να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς. Επιβάλλεται να ασκηθεί πίεση κυρίως προς την Περιφέρεια, αλλά και προς το Δήμο, το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Εκείνο που επισημαίνουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι είναι ότι, άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν ήδη κάνει ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μια τέτοια περιοχή βρίσκεται στον Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο να έχουν επιτύχει την εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση της διάβρωσης. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Περιφερειάρχης έχουν κάνει τις απαιτούμενες επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία και κατάφεραν να δημοπρατήσουν έργο ύψους 16 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων.
Οι φτωχοί συγγενείς της Ναυπακτίας είναι ακόμη στο περίμενε. Αυτό προκαλεί το εύλογο ερώτημα γιατί στην περίπτωση της περιοχής του Αντιρρίου, Μακύνειας, κλπ., η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ναυπακτίας δηλώνουν αναρμόδιοι. Συγχρόνως όμως ούτε οι βουλευτές έχουν κάνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση εκτός από τις ερωτήσεις που κατέθεσαν στην Βουλή και οι οποίες φυσικά δεν είχαν κάποιο απτό αποτέλεσμα, προς την δρομολόγηση λύσης του προβλήματος. Ιδιαίτερα οι κυβερνώντες βουλευτές τηρούν σιγήν ιχθύος.